I N F O R M A C J E
O SZKOLE
S P O R T
SZKOŁA PODSTAWOWA
GIMNAZJUM
KADRA
RODZICE
ABSOLWENCI
Pełna treść artykułu
Jem kolorowo [data utworzenia: 2009-02-28 ]
 
Jem kolorowo – to program edukacyjny dla uczniów klas piątych szkół podstawowych, który w naszej szkole realizują Grażyna Wrońska oraz Renata Mrozińska.
 Jest to program promujący zdrowy styl życia. Jego zadaniem jest propagowanie zarówno wśród młodego pokolenia jak i wśród dorosłych prawidłowych nawyków żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem codziennego spożywania warzyw i owoców, które oferują organizmowi bogactwo niezbędnych i niezastąpionych składników odżywczych.
 Jest próbą odpowiedzi na apele i opinie ekspertów- zwłaszcza lekarzy oraz dietetyków – którzy są zaniepokojeni utrwalaniem się niewłaściwych nawyków żywieniowych wśród najmłodszego pokolenia Polaków.
     Wiąże się to z groźbą wielu chorób tzw. cywilizacyjnych (np. otyłości, cukrzycy, chorób serca, nowotworów) tera zi w przyszłości, czego można w znacznym stopniu uniknąć, wprowadzając do codziennej diety warzywa i owoce.
 Program Jem Kolorowo powstał we współpracy dietetyków, lekarzy, pedagogów i metodyków.
Aby ułatwić właściwy dobór wszystkich składników, których dostarczają warzywa i owoce, dokonano ich podziału kolorystycznego, kierując się występowaniem w nich naturalnych barwników. W ten sposób powstało pięć grup warzyw i owoców: zielone, żółto – pomarańczowe, niebiesko – purpurowe, czerwone i białe.
Zapewnienie organizmowi optymalnych ilości i proporcji dobroczynnych substancji jakie w nich występują, wymaga codziennego spożywania jednej porcji „ przedstawiciela” każdego koloru, gdyż każdy chroni organizm w inny sposób:
  • Zielone – dostarczają m. In. Luteinę i zeaksantynę – substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku; Indole to związki , które odgrywają ważną role w profilaktyce nowotworów. Zielone warzywa i owoce chronią serce i naczynia przed rozwojem miażdżycy i nadciśnienia.
  • Żółtopomarańczowe są bogate w żółte barwniki w karotenoidy, beta- karoten . ich obecność gwarantuje prawidłową pracę błon komórkowych wszystkich tkanek, w tym gałki ocznej . ponadto ta grupa warzyw i owoców pomaga redukować ryzyko powstawania nowotworów, chorób serca oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego 
  • Czerwone zawierają duże ilości likopenu oraz antocyjaniny, związki te zwalczają wolne rodniki chroniąc organizm przed rozwojem rożnych typów nowotworów. Ta grupa warzyw i owoców chroni przede wszystkim serce, zapobiega rozwojowi miażdżycy w tętnicach oraz utrudnia powstawanie wielu chorób degeneracyjnych 
  • Niebiesko – purpurowe ta grupa warzyw i owoców zwiera polifenole – antyoksydanty, które poprawiają funkcje mózgowe, pozwalające łatwiej i trwalej zapamiętywać zdobywane informacje. Związki te zapobiegają szybkiemu starzeniu się organizmu. 
  • Białe – są bogate w allicynę naturalna ochronę przeciwbakteryjną i przeciwwirusową. Ponadto pomagają utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają wahaniom ciśnienia tętniczego oraz redukują ryzyko raka żołądka i chorób serca na tle miażdżycy. 



[ Strona Główna ]


Wyszukiwarka
PROJEKTY I PROGRAMY
Szkoła posiada nowoczesną pracownię komputerową i Multimedialne Centrum Informacji z projektu współfinansowanego przez Unię Europejską
 Socrates Comenius
ADMINISTRACJA