I N F O R M A C J E
O SZKOLE
S P O R T
SZKO�A PODSTAWOWA
GIMNAZJUM
KADRA
RODZICE
ABSOLWENCI
Pena tre artykuu
Jem kolorowo [data utworzenia: 2009-02-28 ]
 
Jem kolorowo – to program edukacyjny dla uczniw klas pitych szk podstawowych, ktry w naszej szkole realizuj Grayna Wroska oraz Renata Mroziska.
 Jest to program promujcy zdrowy styl ycia. Jego zadaniem jest propagowanie zarwno wrd modego pokolenia jak i wrd dorosych prawidowych nawykw ywieniowych, ze szczeglnym uwzgldnieniem codziennego spoywania warzyw i owocw, ktre oferuj organizmowi bogactwo niezbdnych i niezastpionych skadnikw odywczych.
 Jest prb odpowiedzi na apele i opinie ekspertw- zwaszcza lekarzy oraz dietetykw – ktrzy s zaniepokojeni utrwalaniem si niewaciwych nawykw ywieniowych wrd najmodszego pokolenia Polakw.
     Wie si to z grob wielu chorb tzw. cywilizacyjnych (np. otyoci, cukrzycy, chorb serca, nowotworw) tera zi w przyszoci, czego mona w znacznym stopniu unikn, wprowadzajc do codziennej diety warzywa i owoce.
 Program Jem Kolorowo powsta we wsppracy dietetykw, lekarzy, pedagogw i metodykw.
Aby uatwi waciwy dobr wszystkich skadnikw, ktrych dostarczaj warzywa i owoce, dokonano ich podziau kolorystycznego, kierujc si wystpowaniem w nich naturalnych barwnikw. W ten sposb powstao pi grup warzyw i owocw: zielone, to – pomaraczowe, niebiesko – purpurowe, czerwone i biae.
Zapewnienie organizmowi optymalnych iloci i proporcji dobroczynnych substancji jakie w nich wystpuj, wymaga codziennego spoywania jednej porcji „ przedstawiciela” kadego koloru, gdy kady chroni organizm w inny sposb:
  • Zielone – dostarczaj m. In. Lutein i zeaksantyn – substancje niezbdne do prawidowego funkcjonowania narzdu wzroku; Indole to zwizki , ktre odgrywaj wan role w profilaktyce nowotworw. Zielone warzywa i owoce chroni serce i naczynia przed rozwojem miadycy i nadcinienia.
  • topomaraczowe s bogate w te barwniki w karotenoidy, beta- karoten . ich obecno gwarantuje prawidow prac bon komrkowych wszystkich tkanek, w tym gaki ocznej . ponadto ta grupa warzyw i owocw pomaga redukowa ryzyko powstawania nowotworw, chorb serca oraz poprawia funkcjonowanie ukadu odpornociowego 
  • Czerwone zawieraj due iloci likopenu oraz antocyjaniny, zwizki te zwalczaj wolne rodniki chronic organizm przed rozwojem ronych typw nowotworw. Ta grupa warzyw i owocw chroni przede wszystkim serce, zapobiega rozwojowi miadycy w ttnicach oraz utrudnia powstawanie wielu chorb degeneracyjnych 
  • Niebiesko – purpurowe ta grupa warzyw i owocw zwiera polifenole – antyoksydanty, ktre poprawiaj funkcje mzgowe, pozwalajce atwiej i trwalej zapamitywa zdobywane informacje. Zwizki te zapobiegaj szybkiemu starzeniu si organizmu. 
  • Biae – s bogate w allicyn naturalna ochron przeciwbakteryjn i przeciwwirusow. Ponadto pomagaj utrzymywa prawidowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegaj wahaniom cinienia ttniczego oraz redukuj ryzyko raka odka i chorb serca na tle miadycy. 



[ Strona Gwna ]


Wyszukiwarka
PROJEKTY I PROGRAMY
Szkoa posiada nowoczesn pracowni komputerow i Multimedialne Centrum Informacji z projektu wspfinansowanego przez Uni Europejsk
 Socrates Comenius
ADMINISTRACJA